RSS Feed

Podzimní dýňové muffiny s ořechy a brusinkami

11.10.2015 by SugarfreeLife

Na oslavy v našem gymu vždycky někdo přinese něco moc dobrého a občas se mi povede z dotyčného vydyndat recept. S příchodem dýňové sezóny přijde jistě vhod recept na dýňové muffiny od úžasné Moniky. Je upraven z tohoto originálu. Obsahuje bezlepkovou mouku, pokud ji tam nechcete, zkuste experimentovat s kokosovou nebo dýňovou, pravděpodobně bude potřeba použít víc nebo ubrat na banánech či vejcích.

IMG_6926Co potřebujeme:

200 g strouhaného kokosu
100 g Jizerky nebo jiné (bezlepkové) mouky dle vlastních preferencí
30 g lněné mouky
20 g mletých lněných semínek
1,5 lžičky pečícího prášku
1 lžičku jedlé sody
1,5 lžičky skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
½ lžičky mletého nového koření
špetku soli
4 vajíčka
3 banány
pyré z jedné menší dýně (já jsem použila muškátovou, Hokkaido by fungovala úplně stejně)
lžičku až dvě vanilkového extraktu
4 lžíce ghí
4 lžíce kokosového oleje
5 lžic medu
nasekané vlašské ořechy a sušené brusinky

Jak na to:

Nakrájíme dýni zhruba na osminky, dáme na pečicí papír a pečeme na 200°C asi 45 minut, dokud není dužina měkká. Po upečení a vychladnutí oloupeme slupku (pokud máte Hokkaido, tak to není potřeba, slupka pečením změkne) a rozmačkáme či rozmixujeme tak, aby vzniklo pyré. Nemusí to být dokonalé, malé kousky dýně v muffinech vůbec nevadí…

Během pečení dýně rozehřejeme ve vodní lázni ghí a med, po rozpuštění sundáme a necháme trochu zchladnout. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky rozšleháme, vmícháme ghí s medem, přidáme kokosový olej, předem rozmačkané banány a dýňové pyré. Ve vedlejší nádobě smícháme všechny sypké ingredience a vmícháme je do těch mokrých. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků a vlašské ořechy s brusinkami.

Košíčky plníme do ¾, během pečení hezky vyskočí. Pečeme na 205°C asi 20-30 minut a když jsou muffiny zlaté až hnědé, stáhneme teplotu na 160°C a ještě necháme dalších asi 20 minut.

Několik poznámek:

1. Pokud nemáte lněnou mouku, nic se neděje – přidejte trochu jiné sypké ingredience, recept na ní rozhodně nestojí… To samé platí pro mletá lněná semínka, které můžete nahradit třeba mletými ořechy.
2. Měla jsem docela problém sehnat mletý hřebíček, tak přidávám tip na obchod Marks&Spencer, kde ho mívají.
3. Místo ghí jde úplně v pohodě použít máslo nebo dát jen kokosový olej případně jiný tuk, se kterým rádi pečete.
4. Dopékáním na 160°C se muffiny trochu vysuší a nejsou potom tolik mazlavé (což je dané přítomností dýně a banánů a absencí klasické bílé mouky). Z pečení sladkých „paleo“ dobrůtek mám zkušenost, že často dopadnou až moc mazlavé a to dopečení až dosušení při nižší teplotě docela pomáhá…

Z uvedeného množství surovin upečete cca 30 velkých muffinů.

IMG_6928

Pošli to dál:


Komentáře: 2 »

  1. Fedora Morozová napsal:

    Recept vypadá úžasně.:)
    Pokud můžu, ráda bych vás požádala o vyplnění dotazníku k mé seminární práci.
    Chci zjistit mj. jaký mají média vliv na to, že se člověk vydá po cestě paleo stravy. Zajímá mě hlavně jak a kdy jste se o paleo stravě dozvěděli a proč jste se pro ni rozhodli.

    Dotazník je anonymní a zodpovědět otázky vám zabere ani ne 5 minut. Budu vám pak vděčná převděčná za vaši milou pomoc.

    https://paleo-a-media.vyplnto.cz/

    Děkuji moc, Fedora Morozová

  2. Markéta napsal:

    Chci tu jen vyjádřit lítost nad tím, že už tenhle blog nefunguje. Je pro mě stále nejčastěji navštěvovaným místem, co se receptů týká a je to prostě strašná škoda. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


sedm + = 14

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>