RSS Feed

Masový „koláč“

13.3.2015 by SugarfreeLife

Tento recept vznikl jako znouzectnost. Fotky nic moc. Ani nevím, jak ho nazvat. Vypadá jako Shepherd’s pie, ale ingredience jsou jiné. Koláč to není, protože to nedrží pohromadě, pokud to nenecháte vychladnout. Ale je to hrozně dobré :)

IMG_5845

Co potřebujeme (forma o průměru 26 cm):

jedna střední nebo dvě malé dýně Hokkaido (šly by použít i batáty nebo květák)
500 g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
200 g syrové slaniny
velký svazek baby špenátu – těžko uvádět množství, protože ať ho v syrovém stavu je, kolik chce, po tepelné úpravě z něj zbude hrstka na dně pánve
sůl, koření dle chuti – výborné je to na indický nebo marocký způsob

Dýně rozpůlíme, vydlabeme semínka a řezem dolů pečeme v troubě na 180 stupňů, dokud nebude vrch hnědý. Pak otočíme a pečeme ještě chviličku, aby se vypařilo co nejvíc vody.

Mezitím si na pánvi dokřupava orestujeme na kostky nakrájenou slaninu. Dáme stranou a na výpeku krátce orestujeme maso a okořeníme. Špenát podusíme nebo orestujeme a necháme vodu, kterou pustí, buď vydusit nebo okapat. Slaninu, maso a špenát smícháme dohromady a směsí vyplníme dno formy/zapékací pánve.

Upečenou dýni rozmixujeme (i se slupkou, jde to bez problémů tyčovým mixérem) a okořeníme. Rozetřeme na masovou směs, aby pokryla celou plochu. Pečeme dozlatova, u mě to zabralo cca 20-30 minut.

Inteligentně porcovat se to moc nedá, pokud chcete hezky servírovat, pečte v jednoporcových zapékacích miskách (fotka dole je focená druhý den po pobytu koláče v lednici, zatuha jde krájet v pohodě).

IMG_5843

Pošli to dál:


Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


+ sedm = 14

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>