RSS Feed

Želatina

9.2.2014 by SugarfreeLife

Obliba vývarů z kostí je v paleo komunitě dlouhodobá, v poslední době k tomu přispěla hlavně Stacy z Paleoparents.com a její instagramový hashtag #bonebrothheals. Vývar je ideální způsob, jak do jídelníčku zařadit zdravou želatinu – dají se z něj dělat polévky, omáčky nebo i pít samotný horký během dne (zejména v zimě je to blaho), ne každému ale chutná/má čas nebo chuť ho připravovat. Existuje i jiný způsob: želatinové bonbony. Nemám samozřejmě na mysli sladkosti z obchodu, ale želatinu vlastní výroby, kde přesně víme, co do ní dáváme. Gumídky v poslední době vyrobil snad každý paleo blogger :)  Článek s odkazem na více než 60 receptů najdete zde.

Na tomto webu toto také není recept poslední, protože jíst něco zdravého a zároveň mlsat? Sem s tím! :)

Počkat – a čím že je želatina vlastně tak zdravá?

  • je to čistý protein
  • pomáhá kloubům („je to dobrý na klouby“ byla moje oblíbená výmluva, když do mě zahučel celý pytlík medvídků – ale to už je dávno :))
  • je důležitá, pokud jíte hodně čisté svaloviny (viz článek Chrise Masterjohna)
  • zlepšuje trávení
  • pomáhá uzdravit střevní mikroflóru
  • podporuje uvolnění a zlepšuje spánek (Mark Sisson potvrzuje, že mu pomáhá hrnek vývaru před spaním)
  • a něco speciálně pro dámy: podporuje růst nehtů, vlasů a regeneraci kůže a pomáhá v boji proti celulitidě

Želatinu koupíte v prášku nebo plátcích. Nejspíše seženete vepřovou želatinu. Ideální varianta je samozřejmě hovězí grass-fed želatina, která se dá koupit třeba na Amazonu nebo jiných zahraničních e-shopech (pokud přijdu tvorbě gumídků na chuť, sáhnu raději po ní, protože je dobré vědět, co jedlo to, co jíte ;)). Zatím jsem zkoušela klasickou vepřovou želatinu v prášku a nejvíc se mi vlastnostmi osvědčila tahle. Následující recept bude právě s jejím použitím. Upozorňuji, že skoro každá vyzkoušená značka měla o dost jiné vlastnosti, chce to poměr tekutiny a želatiny a také postup vychytat podle želatiny, kterou použijete. Když se dá želatiny málo, výsledek připomíná klepající se amarouny, když moc, začne se hmota podivně lámat a lístkovat.

Co potřebujeme:

20 g práškové želatiny
400 ml čisté ovocné šťávy (měla jsem jablečno-višňovou)
pokud máte raději sladší, trochu medu (opět, je potřeba vychytat podle chuti, želatina sladkost hodně stahuje, ale pokud jste si odvykli sladit, může to být OK)

Cca třetinu až polovinu tekutiny přivedeme k varu a stáhneme z plotny. Rozmícháme pečlivě želatinu a jakmile se úplně rozpustí, přilejeme zbylou studenou tekutinu. Pořádně promícháme a plníme ideálně do silikonových formiček, pokud chceme tvary. Dáme vychladit do lednice na několik hodin. Pro supersnadné vyklopení doporučuji vymazat formičku např. kokosovým olejem. Jdou vyklopit i bez toho, ale občas kousek zůstane přichycený. Případně, pokud si nepotrpíme na srdíčka a medvídky, můžeme tekutinu nalít do nádob s rovným plochým dnem v cca 2cm vrstvě a po ztuhnutí nakrájet na kostky. Hotové želé chovávejte v lednici.

Další variantou využití želatiny je například panna cotta.

Pošli to dál:


Komentáře: 3 »

  1. LABlackPepper napsal:

    Ty jo, musím si taky nějaký formičky pořídit. Želé vypadá lákavě. :-)

  2. Světla napsal:

    Já si občas dělám želatinu jako dezert. Dělám si ji do skleničky, vlastně 2 a dávám tak 330 ml vody a do obou skleniček přidávám tak 2-3 lžičky lesního ovoce. Nesladím. A když jsem moc rozmlsaná tak ještě přizdobím šlehačkou. (33% a víc :) )

  3. Kačí napsal:

    Výborné :) Já jsem použila 100% angreštovou šťávu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>